Bujinkan Ninpo - Ninjutsu in Romania, arta Ninja - mituri, legende, realitati !
Despre BUJINKAN | Mituri NINJA | Intelepciune NINPO | Intrebari Frecvente | Arhiva | NOU | DOJO-uri | Contact
 
Esenta Ninjutsu - Momochi Sandayu

Autobiografia lui Takamatsu Sensei

Esenta NINPO - Takamatsu Sensei

NINJUTSU - de Hatsumi Sensei


 

Auto Biografia lui Takamatsu Sensei

 

            Varsta mea va fi de 68 de ani: acest an al 41-lea al epocii Showa (1955).Acum doi sau trei ani nu aveam nici o idee ca varsta mea este aceasta, deaorece pus si simplu nu am vrut sa stiu, oricum stiu ca m-am nascut in al 23 –lea an al epocii Showa (1859). Sunt tulburat de aparenta fetei mele asa cum arata acum, dar motivul pentru aceasta este ca nu m-am uitat in oglinda in ultimii 30 de ani. Chiar si cu aceasta shimbarea a aspectului multi oameni inca ma considera un om energic. Daca cei mai multi ar face o plimbare pentu o ora ei ar putea merge cam 4 mile , de obicei parcurg aceasta distanta intr-o jumatate de ora. Imi place sa merg si de (aceea de obicei iau si cainele meu). Mergem impreuna in fiecare zi.

          Nu sunt chiar punctual, dar in fiecare zi fix la ora 9 sunt in pat cu pisica mea, poreclita Jiro. Ma trezesc la sase jumatate in fiecare dimineata si imi fac un dus cu apa rece. Acesta este lucrul pe care niciodata nu l-am omis sa-l fac in ultimii 40 de ani, si de aceea niciodata nu am fost bolnav la pat, aceasta nu inseamna ca numai dusurile cu apa rece te protejaza de a fii bolnav.

Imi place sa pictez foarte mult, chiar si acum continuu sa pictez ca o joaca. Nu sunt foarte talentat dar ma bucura, pentru mine ne fiind o placere. Nineni nu a transmis cunostintele ingrijorandu-se de evenimentele de maine, aceasta insemana ca noi nu stim cand viata nostra va inceta. Datoria entuziasmului tineretii am facut multe de greseli referitor la viata mea, acestea fiind inainte de varsta de 40 de ani. Am invatat din greselile mele si acum imi fac dusurile reci si ies la o plimbare cu cainele meu in fiecare zii. Dupa aceasta mi-am dedicate o parte din timp scrisului si picturii si acestea in echilibru.(Exercitii, odihna, studii, si placeri).

Cei cu mintea orientata negativ puteau mereu sa faca lucruri rele, (chiar si rau intentionatii ninja erau pedepsiti).Aceasta este adevarat in orice sistem martial nu doar in Ninjutsu.

Maestrul meu de Koto Ryu Kosshi Jutsu si Togakure Ryu Ninjutsu a fost TODA SHINRYKEN MASAMITSU SENSEI. Toda Sensei a inceput sa-mi predea prima oara Koshi Jutsu pe cand aveam 9 ani. Pe cand eram mic am avut mai mult lupte acesta, trebuie sa spun, erau in auto aparare. Cand aveam 15 ani m-am luptat cu doi maestri de Musashi Ryu si asa mi-am rupt timpanul ceea ce mai tarziu m-a oprit sa ma inscriu in armata copiilor.

Pe cand aveam 17 ani familia mea avea o fabrica de chibrituri, in acea perioada un (batranel care se numea Ishitani chemat la fabrica utilizand un boken ca un bat mergator).El era un faimos practicant de arte martiale, dar ca si restul practicantilor de arte martiale nu putea trai din asta in acea perioada. Asa ca familia mea l-a angajat ca paznic la fabrica noastra. Impreuna cu alta persoana noi am facut un dojo la fabrica si Ishitani sensei a inceput sa ne predea Kuki Happo Biken no Jutsu dar si alte arte incluzand multe arme, ca sabia Biken, Bo Shuriken etc. Dar inainte de toate m-a antrenat in arta numita Ninjutsu. Fiind deja un om batran si dupa doi ani a murit pe poala mea pentru totdeauna.

M-am antrenat in Karate Koppojutsu si acest antrenament este foarte dificil. La inceput trebuie sa-ti antrenezi degetele de la maini si picioare lovind in nisip. Apoi folosesti pietricele si apoi pietre, la inceput unghile si degetele se vor umple de sange ceea ce este foarte dureros si dificil de progresat. Mi-am dezvoltat degete foarte puternice din aceasta practica, dar acest tip de antrenament este cam inutil in zilele noastre si doar un mic antrenament de Makawara este sufficient. Spun acesta deoarece este foarte usor sa-ti distrugi articulatiile si sa provoci probleme catre batranete.

Mi-am inceput antrenamentul de Ninjutsu cand aveam 13 ani .Am inceput utilizand o scandura de lemn de 3 cm grosime si 4 m lungime. Am inceput cu o scandura de 45 de grade si gradual am marit-o la 60 , apoi 70 de grade pana cand am putut ajunge la 90 de grade.Ninjutsu nu este numai arta invizibilitatii. Marea varietate de tehnici au fost denumite dupa o mare perioada de timp. Originile merg inapoi in preistorie in peroada zeilor. Data exacta a aparitiei Ninjutsu-lui nu se stie ... oricum eu nu eram pe atunci in viata.

Familia Kuki a pastrat registrele acelei perioade sub numele de Kukishin Ryu Happo Biken Jutsu si ele sunt parte din cele mai avansate tehnici de Yayu Ryu. In Iga Ryu de asemenea vom gasi Happo Biken Jutsu. Acesta este esenta Ninjutsu.


Iata Happo Biken Jutsu:

1.Taijutsu-Hicho jutsu-Nawa nage

2.Karate jutsu-koppo jutsu-ju tai jutsu

3.So jutsu-Naginata jutsu

4.Bo jutsu-jo jutsu - hanbo jutsu

5.Senban Nage jutsu- Ken nage jutsu

6.Ka jutsu-Sui Jutsu

7. Chikujo Gunryakuheiho

8. Onshin Jutsu

Biken este denumirea grupului de tehnici ce include Ken Jutsu-Kodachi Jutsu si Jutte Jutsu. Jutte Jutsu este cea mai elevata tehnica a luptei cu sabia. Ofensiva si defensiva utilizata de Tessen si de Jutte se regasesc in aceasta categorie. Aici gasim si Toako no Jutsu care permite sa invingi un adversar de la distanta.

Acestea sunt pergamente secrete si texte cu explicatii despre acesta indemanare dar ele sunt greu de inteles. Iata cele 3 forme de Kiai :

A –care produce un efect de blocare al inamicului Ki
Ka – care produce acelasi efect in acesta tehnica
Ei – care stopeaza miscare corpului

In fiecare cale cel mai important este a pastra esenta unei inimi reale si pure.

In arte martiale nu este necesar sa te concentrezi numai pe aspectul victoriei intr-o lupta.Oricum a te dedica total luptei nu este o arta martiala - este simpla violenta si asemenea persoane nu au o inima sincera si curata si sunt chiar non-umani. In aceste zile …sport-ul Judo se concentreaza pe placerea luptei si pe formarea corpului practicantilor, ei vor doar sa invinga si datorita acesteia ei se bazeaza pe incovoierea lor cand se lupta decat pe mentinera corpurilor lor drepte. Cand ma gandesc ca "sportul" Judo s-a nascut dintr-o adevarata arta martiala, ma simt rusinat si parca simt fiori reci pe spate.

Un adevarat practicant de arte martiale castiga folosind miscari naturale ale celor mai bune tehnici si daca miscarile corpului sau sunt in armonie cu aceasta teorie, atunci sigur vei castiga. In arte martiale exista trei puncte esentiale :

- Puterea corpolara
- Invatarea tehnicilor
- Un spirit puternic
Cu acestea, sigur vei castiga !

Dupa ce ce l-am ajutat pe tatal meu in fabrica am frecventat o scoala engleza George Bundow. Deasemenea am frecventat o scoala de cultura japoneza. Dupa aceea m-am antrenat cu Ishitani sensei in Hontai Takagi Yoshin Ryu si de asememenea in alte arte. Familia sa era de 7 generatii consilier al faimoasei armate de Ninja a clanului Hattori.

Dupa ce am fost antrenat o perioada de timp am decis ca vreau sa cunosc mai multe despre mine si despre ninjutsu, asa ca ma mers pe muntele cunoscut sub numele de Maya San din Kobe. In munte am trait langa o cascada numita Kamenotaki pentru o perioada de un an.

Am stat intr-o casa la tara de marimea a doua tatami si am trait cu boabe de orez fara a le fierbe. Partenerii mei de antrenament erau rocile din imprejurul casei. Cateodata imi antrenez degetele lovind rocile. Puteam sa sar pe roci cu ajutorul Kiai-ului meu si apoi coboram.

In acesta perioada mi-am dezvoltat un simt special, de exemplu puteam, stand in varful muntelui , sa stiu cate persoane urcau muntele, puteam sa spun si daca erau barbati sau femei sau altceva. Devenisem cunoscut ca sennin sau tengu al muntelui.

Am plecat in China in vremea erei Chin si am traversat Mongolia si nordul Chinei, intr-o perioada de 10 ani. Atunci am intalnit un expert Shorinji (Shaolin) numit Choshiro, cu care m-am luptat si l-am invins.Noi am devenit prieteni foarte apropiati, ca fratii. Asa am fost prezentat presedintelui asociatiei Sino Japanese de Arte Martiale.

Amintirile mele din aceea perioada sunt putin confuze, in mod special datele dar imi amintesc ca odata am decapitat un om. Odata am intalnit un grup de banditi din munti care s-a intamplat sa fie membrii al unei diviziuni din armata locala. Am folosit ninjutsu in numeroase batalii si am fost acuzat odata de ucidere dar s-a dovedit nevinovatia mea (autoaparare). Imi amintesc ca odata mergeam printr-un loc numit Santo Sho, era o panta intunecoasa si dintr-o data puteam sa simt cum se aproprie cineva din spate. M-am intors sa vad ce este, si am vazut un caine enorm alergand drept spre mine. Inainte sa ma pot misca se napustise asupra mea si capul lui era langa urechia mea stanga. Cainele maraia cu putere dar nu am miscat nici un muschi caci stiam ca daca o fac ma va ataca. Dupa o perioada de timp el s-a oprit, probabil deoarece stia ca acest om nu era impotriva sa. Apoi imediat l-am lovit drept intre ochi cu pumnul drept folosind tehnica Koppo jutsu. El s scheunat cateva secunde si apoi a cazut la pamant fara suflare.

Aceasta experienta poate fi aplicata si unui atac uman. Fii mereu atent cand adversarul tau coboara garda, apoi contraataca, fara a-i oferi nici un avertisment sau oportunitate pentru o sansa de cateva secunde. Acesta este modul in care controlez astfel de situatii. Astept ca oponentul meu sa ma atace si doar astept ca sa isi coboare garda sau sa se relaxeze. Acesta este un important indiciu.

Sakki sau intentia de a ucide este simtita direct ca un sistem comparabil cu un radar , cel care nu este capabil sa receptioneze aceste semnalmente nu va fii capabil sa atinga nivelul cel mai inalt in artele martiale. Aceasta este ceea ce pot garanta pe parcursul experientei mele, de multe ori am fost la la limita liniei ce separa viata de moarte. Tehnicile tale vor da linia.

Odata am intalnit un om care era foarte experimentat in numeroase stiluri si dupa ce l-am invins am stat jos si am vorbit. Sincer el avea veste cunostinte dar aceste cunostinte erau irosite in directia in care erau folosite.

Acesta este un important punct cand vorbim de tehnici , noi nu vorbim despre miscarea corpului in directia exacta. Este o fraza in cartea chinezeasca de strategii ’UTSU RYU SHI’ in care spune cum soldatul victorios este ca apa.Acesta este din cauza ca apa este in acelasi timp slaba si moale si aici (este o puternica influenta ca un deal, chiar daca dealul poate fii decimat). La suprafata apare ca moalele nu poate invinge. Si desi moale, poate fii puternic. Acesta este ca tehnicile individuale, ele sunt puterice pe dinafara (si slabe fara ele).

Daca stii numele unei pasari atunci nu stii nimic deoarece acesata nu-ti spune nimic despre pasare.


Kito ryu in vremurile de inceput al epocii Edo–ului era sub Fuku no Shichiro Uemon Masakatsu (Yuzen)si Ibaragi Mata Zaimon Sensei (Toshifusa Sozen). Impreuna, acestia au fondat Ryoi Shinto Ryu. Acesta era inceputul al Kito Ryu si apoi mai tarziu Ibaragi sensei a schimbat numele in Ryoi Shinto Ryu. De la a patra generatie de maiestrii Takino au avut un discipol renumit, numit Kuki Nagato. In final acesta scoala a devenit cunoscuta sub numele de Kuki Shin Ryu.

Cand m-am intors acasa din China tatal meu isi luase a zecea sotie asa ca am plecat inapoi in china unde m-am imbolnavit rau si intors inapoi in Japonia - in muntii Maya. In aceea perioada de timp m-am antrenat in Karate si Ninjutsu folosind propriile mele teorii. Un om batran despre care nu stiu nimic, nici macar numele sau cine era , m-a inavtat numeroase lucruri.( El facuse kuji to-in si cu un kiai si apoi dupa doua, trei zile a spus ca tenia va pleca). Dupa zece zile ma putut face sa merg din nou. El m-a invatat numeroase lucruri despre mine insami si despre natura. Dupa acel an m-am intors si am realizat ca pentru a face ceva aveam nevoie de bani si de aceea inca odata m-am intors in China.

In China mi-am castigat existenta predand la o scoala de engelza, aveam peste 100 de elevi in arte martiale  si in acel timp am invatat multi oameni arta razboiului dar si arta pacii. Am avut multe lupte impotriva unor oameni experimentati in arte martiale si nu am pierdut niciodata , chiar daca unii erau considerate nule, egale. Am parasit China cu multi bani.

Mai tarziu am devenit calugar, dar trebuie sa spun ca nu toate religile sunt bune, dar fara religie oamenii devin corupti si apoi si religia insasi devine corupta.

Cateodata cand era comisa o crima politia din regiunea mea nu putea rezolva crima, si apelau la mine pentru a rezolva acest mister si am reusit sa fac asta de fiecare data fara sa dau gres nici macar odata.

Datorita cunostintelor si experientei mele practice, adeseori am fost solicitat sa fac treburile guvernului. Am acceptat doar in cazul in care erau pentru binele tarii mere si pentru poporul meu. Adeseori munca era foarte grea si periculoasa.

Intr-o perioada de schimbari, am fost chemat sa ajut o forma a Minoku Seinen Butoku kai (in prezent Budokan). Acolo erau numerosi maestri din scoli vechi de arte martiale. Am fost ales ca presedinte al organizatiei. Recunoasterea mea oficiala era ca maestru in Jutaijutsu si Bojutsu. Am ajutat,de asemenea, in productii de filme si in teatre am lucrat ca ofiter tehnic.

Sunt multi care incearca sa ne copieze indemanarea dar o fac prost. Sunt scoli de jojutsu, bat scurt, dar ceea ce ei nu inteleg va voi spune. Chiar ca un om(ninja) poate si se deghizeaza asa este si cu arta bastonului scurt. De cand JO este pentru calatori pe drum are o semnificatie defensiva. Nu este si nici nu a fost o arma sau o unealta pe campul de lupta. Este deghizat ca ajutor in miscari dar este pentru autoaparare. Jo-do nu este pentru autoaparare si este pentru a face miscari cu un bat! Tehnicile lor sunt prea mari si prea fermecatoare pentru autoaparare, acolo nu exista taijutsu.

Cand eram presedintele al Seinen Butoku, multi practicanti de arte martiale m-au intrebat daca Do era in de asemenea o metoda de a camufla adevarata tehnica. Am fost mereu onest si am fost nevoit sa le spun ca Do este foarte diferit de Jutsu la fel cum nu se poate invata sa dansezi urmarind teatrul Kabuki. Dar cateodata nu poti gasi un maestru al adevaratei arte si in acel profesor vei gasi ceea ce trebuie sa faci. Sunt unii oameni care isi dau singuri un certificat menkyo dar acesta nu le da cu adevarat abilitatii reale. Asa ca daca acesti oameni se inconjoara singuri cu senatori guvernamentali si cu persoane de rang inalt din arta martiala autentica pentru a-si face ca propria arta sa para mai buna.Este gresit. Chiar daca isi folosesc forta si ei spun sa au puteri speciale sa castige, dar ei pierd oricum, unde este mai important, in inima lor.

Am avut numeroase lupte cu asa numiti maestrii nu numai lupte corp la corp ci si cu sabii. Doi dintre ei au schimbat tehnicile pentru a incerca si pentru a face propriul stil dar cand le-am explicat greselile, unii nici macar nu au realizat.

Pentru a te antrena trebuie sa o faci sincer oricand si oriunde. Imi amintesc antrenamentele bunicilor mei - sala era luminata cu lumanari si trebuia sa–ti toate simturile ca sa stii cine intra si daca erau prieteni sau nu. Cateodata nu eram pregatiti pentru antrenament si ne lua afara (in iarna) si daca nu aveai hainele pentru afara pe tine puteai sa mori din cauza frigului , asa ca trebuia sa cam anticipezi. De asemenea acestea te invata si ce este curajul - ne foloseam toate simturile in orice situatii !

Trebuie sa te antrenezi ca focul deoarece asa este facuta o sabie, daca transpiri este ca efectul de racire din procesul de forjare. Trebuie sa-ti pastrezi viziunea cat mai deschisa intinsa chiar dupa practicare unei tehnici de mult timp, daca nu reusesti sa vezi altceva decat viziunea ta vei deveni limitat. Daca atunci cand te antrenezi te gandesti ca nu reusesti sa inveti, atunci asteapta 10 ani si acesta se va schimba.?

Am avut numeroase lovituri, pentru ca daca va trebui se te lupti intr-o bataie adevarata pentu viata ta , aceasta se poate intampla aproape sigur. Vechile pergamente vorbeau despre kiatsu sau "puterea de a da viata". Profesorul meu Ishitani (kuki shin yo ryu) a fost foarte bolnav si a murit in bratele mele. Aceste indemanari nu l-au putut ajuta asa ca poate nimeni nu are acesta putere. daca te ranesti la maini sau picioare (membre) atunci trebuie sa folosesti apa la diferita temperaturi. Apoi trebuie pielea frecata cu ierburi speciale, dulci. Pentru probleme de spate poti rula pe podea pentru a inmuia legaturile dintre oase. Cateodata este bine chiar sa ai pe cineva care sa maseze serios aceste incheieturi. Daca simti o durere puternica trebuie sa visezi despre acesta deoarece corpul are raspunsul in felul lui propriu. Aceasta inseamna Shin Shin Shingan - urechile si ochii divinitatii.Trebuie se bei multa apa si sa continuui sa te antrenezi chiar daca esti in grele suferinte. Daca nu poti sa parasesti patul atunci antreneaza-te in minte, acesata se numeste Sankaku jutsu.

Unii oameni vorbesc respiratie dar iti spun ca daca vei sa ai controlul asupra respiratiei atunci nu vei mai deveni natural, cand mananci este asemanator cu respiratia. Nu trebuie sa iti amintesti sa opresti respiratia cand bei dintr-un pahar. Respiratia este forta vietii corpului si am auzit oameni referindu-se la ia ca puterea din tehnicile lor desi sunt foarte multumit pentru ei! Daca ei vreodata se vor lupta 3 ore ar fi dragut sa ii vedem cum folosesc ei aerul . Prea mult aer le va ravasii ochii si mintea asa ca aveti grija.

Cele 8 porti ale unui ninja inseamna a urma calea antrenamentului , m-am antrenat in aceasta directie de peste 70 de ani si aceasta este adevarata cale.

(c) 2006 Bujinkan Romania