Bujinkan Ninpo - Ninjutsu in Romania, arta Ninja - mituri, legende, realitati !
Despre BUJINKAN | Mituri NINJA | Intelepciune NINPO | Intrebari Frecvente | Arhiva | NOU | DOJO-uri | Contact
 
Articole utile

Interviuri cu experti

Clipuri VIDEO !!!

Stagii Trecute

Stagii VIITOARE !!!

LINK-uri

 


 

STAGIU INTERNATIONAL DE NINJUTSU

Takagi Yoshin Ryu si Kukishinden Ryu

Cristian LAIBER

Grup de practicanti la stagiul din Sept. 99

Īn perioada 24-28 septembrie 1999 s-a desfasurat al 4-lea stagiu international de Bujinkan Ninpo Taijutsu condus de Shidoshi D. Thibault 7 Dan (Franta) asistat de Shidoshi-ho Cristian Laiber. Acest stagiu este deja traditional pentru practicantii romāni care s-au obisnuit de acum cu īnaltul nivel tehnic si rafinamentul tehnic deosebit al lui Shidoshi Dominique Thibault. Au luat parte aproximativ 40 de practicanti avansati din Yamabushi Dojo Pitesti si de asemeni din dojourile oficial recunoscute de BUJINKAN ROMANIA din Constanta ( Ryusuikan ), C-lung Mold. (Yamatokan), Tārgoviste (Makoto ) Severin ( Sakura), Timisoara ( Hagakure ), Ploiesti ( Fudoshin ). Cluj (Tenchi). De asemeni ne-am bucurat si de participarea unor practicanti din alte orase precum Sibiu si Bucuresti. Calitatea este ca de obicei pusa cu mult īnaintea cantitatii, ca si īn alte arte martiale traditionale.

Tema fundamentala a acestui seminar au fost tehnicile specifice unui anumit Ryu din Bujinkan Ninpo Taijutsu si anume este vorba de TAKAGI YOSHIN RYU – scoala folosita atīt de samurai cit si de luptatorii NINJA din provincia IGA. Este de asemeni interesant de remarcat ca una din variatiile acestei scoli ( Ryuha ) a fost studiata si de Maestrul Jigoro KANO īnainte de a crea JUDO. De asemeni, poate putini cunosc faptul ca Maestrul Hironori OTSUKA - fondatorul WADO RYU KARATE, īnainte de a deveni elevul lui Funakoshi Sensei si de a īsi creea propria metoda, avea o licenta de MENKYO KAIDEN īn YOSHIN RYU Jujutsu.Tehnica de proiectie de TAKAGI YOSHIN RYU

Yoshin Ryu este practic una din cele mai vechi scoli japoneze de Jujutsu atestate oficial si poate si de aceea o serie de scoli de NINJA au integrat tehnici specifice acestui vechi si reputat Ryu. HATSUMI Sensei este īn prezent al 17-lea Soke al ramurii Takagi Yoshin Ryu si a primit acest titlu la data de 5 mai 1959 de la TAKAMATSU Sensei .

Iata pe scurt, istoria acestei vechi scoli de Jujutsu: Īn secolul al 15-lea traia īn munti, un calugar din clanul ABE ce se numea UNRYU ( unele documente īl consemneaza ca SUNRYU ). Acesta era īn posesia unor documente secrete DENSHO – ale milenarei traditii AMATSU TATARA si cunoastea foarte bine tehnicile de Shuriken, Bojutsu si Taijutsu cuprinse īn aceste documente.

Ca paranteza putem aminti ca traditia AMATSU TATARA este poate mai veche din Japonia avīnd peste 3000 de ani. Ea contine atit elemente de natura martiala ( BUMON ) cit si de initiere īn practici ezoterice diverse ( SHUMON). De exemplu īn BUJINKAN, Soke HATSUMI care este si medic alopat, preda o forma completa de terapie (shiatsu, respiratie, kuji medical, alimentatie, etc …) care este legata de aceasta traditie AMATSU TATARA. Numeroase scoli de arte martiale īsi au originea īn traditia AMATSU TATARA ce are peste 42 de Densho-uri. Dintre acestea putem aminti cīteva scoli mai importante: Kukishin Ryuha ( toate variatiile de arte martiale ale familiei KUKI ), Yoshin Ryu, Asayama Ichiden Ryu, Shinden Fudo Ryu, Gikan Ryu, etc …

Revenind la istoria YOSHIN RYU, acest calugar YAMABUSHI – Unryu, a predat cunostintele sale unui ronin foarte talentat īn a deprinde mestesugurile artelor martiale si astfel arta a fost transmisa pīna la un samurai din clanul TAKAGI . Acesta a predat tehnicile fiului sau SHIGENOBU, un personaj cheie īn evolutia scolii .Acesta a primit MENKYO KAIDEN – licenta completa de predare a metodelor scolii la doar 20 de ani. El este cel ce a facut īntr-o iarna, celebra observatie ca : Din cauza zapezii salcia mica si supla se īndoaie pe cind copacii cei mari si puternici se rup. De aici provine numele actual al scolii – YOSHIN RYU – “ Spiritul Salciei . Denumirea de TAKAGI a fost adaugata pentru a sublinia ca scoala a fost transmisa īn cadrul acestei familii.

SHIGENOBU a īnceput sa īsi verifice īndemīnarile īn lupta raspunzīnd la numeroase provocari la dueluri - traditionale īn acea epoca – YAMA ARASHI. El a fost īnvins doar de un singur adversar– un mare expert īn KENJUTSU – YAGYU TAJIMA NO KAMI, ce facea parte dintre instructorii de sabie ( KENJUTSU ) ai familiei imperiale si ai Shogun-ului. Disperat, SHIGENOBU s-a retras pe muntele Kurama pentru a medita si pentru a se antrena. El a petrecut aici 37 de zile dupa care s-a īntors cerīndu-si dreptul la o revansa. De aceasta data YAGYU TAJIMA a fost obligat sa recunoasca īndemīnarile deosebite ale lui SHIGENOBU declarind o lupta egala.

Astfel scoala YOSHIN RYU a devenit mult mai cunoscuta si respectata si s-a transmis pāna īn zilele noastre.

Īn cadrul stagiului de la Pitesti, Sensei Thibault a prezentat numeroase subtilitati tehnice īn lupta corp la corp specifica acestei scoli. Introducerea a fost facuta de o serie de tehnici de baza din KIHON HAPPO īn care accentul a fost pus pe deplasarile ( MA AI ) si dezechilibrarile ( KUZUSHI ) specifice TAKAGI YOSHIN RYU. S-au studiat o mare parte din tehnicile primului nivel al scolii - SHODEN iar practicantii au putut astfel lua contact cu proiectiile originare - ce au stat odata si la baza JUDO-ului, īn care amortizarile sau rularile erau imposibile. De asemeni si multe tehnici din TAKAGI YOSHIN RYU sint dificil de contracarat cu alte procedee. Shidoshi DOMINIQUE THIBAULT a prezentat ulterior tehnici mai avansate de JU TAI JUTSU, TANTO JUTSU ( lupta cu cutitul ) si HOJO JUTSU ( tehnici de imobilizare prin legare ) – care fac si ele parte din “ arsenalul “ TAKAGI YOSHIN RYU.

Biken Jutsu - tehnica de sabie specifica NINJAEvolutia scolii TAKAGI YOSHIN RYU a fost strins legata de cea a scolii KUKISHINDEN si de-a lungul timpului au aparut chiar unele schimburi sau influente tehnice - mai corect spus, chiar consemnate istoric. De aceea Shidoshi THIBAULT a prezentat īn cadrul stagiului de la Pitesti si tehnici speciale de BIKEN JUTSU ( sabie) specifice traditiei KUKISHINDEN RYU – scoala transmisa īn prezent tot cadrul BUJINKAN. Scoala KUKISHIDEN este extrem de bogata īn tehnici de arme si la acest stagiu s-au evidentiat mai ales diferentele intre modul de utilizare a sabiei de ninja - NINJA TO spre deosebire cea de samurai KATANA, chiar īn cadrul aceluiasi Ryu.

Pe līnga traditia KUKISHIDEN RYU Sensei Thibault, practicant de Īaijutsu Katori Shinto Ryu, a prezentat unele asemanari si deosebiri cu aceasta scoala ce avea si ea tehnici similare cu cele ale clanurilor de NINJA. Sensei Thibault a mai explicat unele tehnici simultane de NINJA TO si SHAKEN ( stelute ) specifice pentru KOGA RYU NINJUTSU.

Cu ocazia acestui stagiu si gratie unei intense pregatiri anterioare si īn dojo-uri din Franta am reusit si testul de Yondan īn Bujinkan Ninpo si a primit titlul de SHIBU CHO – Responsabil Tehnic National pentru Romania. SHIBU este o denumire traditionala japoneza pentru filialele nationale ale unei organizatii de arte martiale conduse de un instructor cu minim Sandan ( 3 Dan ). Unele filiale nationale din diverse stiluri mai folosesc titlul de HONBU DOJO dar de fapt, īn mod traditional, acest titlu apartine doar Dojo-ului central din Japonia. Īi multumesc lui Sensei Thibault pentru īncrederea acordata si de asemeni īn egala masura tuturor instructorilor de la care am mai avut onoarea si placerea de a īnvata : Shihan Arnaud COUSERGUE – 10 Dan Shoden Menkyo, Shihan Steffen FROCHLICH – 10 Dan, Shidoshi J.F. Bodart - 5 Dan, Shidoshi Manuel Flory – 5 Dan, Shidoshi Szabo Pal – 5 Dan .

Īn īncheiere se poate afirma ca a fost un stagiu foarte reusit, si īl asteptam pe Sensei Thibault pentru un nou seminar TAIKAI anul urmator.


(c) 2006 Bujinkan Romania