Bujinkan Ninpo - Ninjutsu in Romania, arta Ninja - mituri, legende, realitati !
Despre BUJINKAN | Mituri NINJA | Intelepciune NINPO | Intrebari Frecvente | Arhiva | NOU | DOJO-uri | Contact
 

JIBUN de NARAI - mesaj de la Soke Hatsumi

 


 

JIBUN NARAI - mesaj de la Soke HATSUMI

Viata si moartea sunt legate intre ele. La fel si In-Yo ( Yin & Yang ). Aceasta este tema pe care o voi preda acest an (2001). Ca un magnet si metal, viata si moartea se atrag una pe alta mereu sunt impreuna, aproape.

Daca deja te-ai nascut, moartea este inevitabila. Cand moartea apare nu trebuie sa fie un soc sau o surpriza. Intelegeti ritmul vietii, gasiti un echilibru in acesta. Aceasta este tema acestui an.

De aceea le spun mereu elevilor ca nu conteaza cat de avansati sunt in arte matiale sau chiar in Ninutsu daca nu vor intelege acest echilibru sau ritm.

Aceasta este si baza pentru Kihon Happo, nicidecum formele. Daca o sa practicati doar formele, aceastea nu vor produce nici un rezultat real. Formele sunt doar o metoda copilareasca de a te antrena. Sunt momente cand formele vor fi chiar cele care te vor ucide.

Deseori ii aud pe elevii mei discutand uneori un contradictoriu, pe subiecte precum „aceasta se face corect in acest fel” sau „aceasta postura trebuie sa fie asa”. Luptele sau bataliile reale niciodata nu sunt corecte , in forma sau spirit./ Deci nu e vorba de asta.

Nu-i asa ca daca o sa vi se para adversarul prea puternic, in mod natural veti pune mana pe o arma si il veti impusca ? Simplu , nu-i asa ?

Acest tip de bun simt sau de „lucruri evidente” sunt importante. De aceea ii invat pe elevii mei :

Jiyu-ni, atarimae-ni
Jibun de narai, jibun de ikiro!

Liber, de bun simt,
Invatati pe cont propriu, traiti pe cont propriu !

Chiar daca am multi elevi, nu am nevoie de ei. Dar ei tot vin si ma cauta, nu ? pentru ca ii invat cum sa se invete pe ei insisi. De aceea continua sa ma caute. Aceasta insa e foarte diferit de a inventa un RyuHa sau altele in genul asta. Aceasta este calea reala pe care o explic.

Sunt inconjurat de prieteni foarte apropiati din multe tari. Multi dintre ei au supravietuit unor razboaie din tarile lor. Toti sunt reali, razboinici reali. Ne intelegem reciproc la un anumit nivel. Antrenamentele mele cu Takamatsu Sensei m-au facut sa devin constient de acesti oameni. E ca si cum am fi o specie separata. Chiar tu Sean, a trebuit sa lupti pentru supravietuire, in mai multe situatii, chiar impuns cu cutitul din spate. Ai avut curajul si mintea ascutita pentru a continua ceea ce sigur te-a tinut in viata. Saracul adversar al tau, ha ha ha !!!

Oamenii rai mereu planuiesc ceva deplasat. Ei sunt oamenii „marilor idei”. Mereu inventeaza smecherii sau excrocherii. Este important sa dezvoltam mintea care sa ii inteleaga pe acestia, sa ii perceapa corect. Calea mea este de a nu gandi despre ceva. Doar ma stiti ca eu nu gandesc efectiv despre ceva. Este doar o chestie de "keep going". Acesta este cel mai bun mod de a va antrena elevii si de a va antrena si cu mine.

Cand elevii mei avansati japonezi fac greseli, ma supar si ii cert. La fel se intampla si cu elevii mei din toata lumea. Nu exista limite sau diferentieri fata de nonjaponezi. Eu fac totul intr-o relatie directa de la om la om. Aceasta a fost asa din totdeauna.

Daca nu as face asta poate elevii mei ar fi ucisi la un moment dat si asta ar fi extrem de trist pentru mine. De aceea nu pot sa predau intr-o maniera ciudata si ne naturala. Ii invat pe oameni sa se invete singuri. Liberi.

Masaaki Hatsumi - Bujinkan Dojo Soke

(c) 2006 Bujinkan Romania