Bujinkan Ninpo - Ninjutsu in Romania, arta Ninja - mituri, legende, realitati !
Despre BUJINKAN | Mituri NINJA | Intelepciune NINPO | Intrebari Frecvente | Arhiva | NOU | DOJO-uri | Contact
 
Ninjutsu - arta de a surapvietui si invinge

Bujinkan Budo Taijutsu vs Ninjutsu

TEN CHI JIN - Programa de studiu

NINPO GOKYO- cele 5 elemente in actiune

M.HATSUMI Sensei

T. TAKAMATSU Sensei

AMATSU TATARA -Aspecte medicale

NINPO MIKKYO - Aspecte spirituale

Ninjutsu Bujinkan in Romania

Link-uri utile


 

BUDO TAIJUTSU sau NINJUTSU ... un joc de cuvinte ?

        Acesta este un subiect des discutat, mai ales de cei ce nu au decit o cunoastere superficiala asupra practicii Ninjutsu si mai ales asupra practicii Bujinkan Ninjutsu.

Pe scurt despre ce este vorba ?

Odata cu debutul practicii Ninjutsu in occident, toata lumea denumea aceasta practica Bujinkan Ninjutsu....nume schimbat la un moment dat de Hatsumi Sense cu acela de Bujinkan Budo Taijutsu....atunci circotasii au comentat  ca Hatsumi Sensei a schimbat deja tehnica si poate chiar preda altceva ... Schimbarea este logica si extrem de onesta ...pentru ca Ninjutsu este ceva neconventional si nu poate fi predat direct unoe debutanti.....Este contradictorie numai ideea de "Ninja incepator"...Ninja erau luptatori de elita si deci nu aveau cum sa fie incepatori....Dar totusi trebuiau sa inceapa cu ceva pina ajungeau si la statutul de Ninja.

     Iata ce declara chiar Soke Hatsumi cu ocazia unui Taikai din 1997 despre relatia dintre Budo Taijutsu si Ninjutsu :

 "La origine arta pe care o predau eu s-a numit NINPO TAIJUTSU . De fapt la inceputul anilor "80 NINJUTSU a devenit o arta foarte la moda si a fost ca un adevarata explozie pe atunci pentru foarte multa lume. Dar multi nu si-au dat seama ca de fapt acel NINJUTSU reprezinta doar o mica parte din adevarata arta pe care noi o studiem. Eu sint in prezent conducatorul a 9 scoli diferite de arte martiale, (BUDO) multe dintre ele cu vechi radacini in NINJUTSU . De aceea am ales sa dau disciplinei pe care o predau eu , un nume generic si anume acela de BUDO TAIJUTSU iar BUJINKAN vine de la numele organizatiei pe care o conduc in prezent. ( BUJIN - zeul razboiului si numele de razboinic al lui Toshitsugu Takamatsu Sensei ). Cind ma refer la BUDO TAIJUTSU eu ma refer la toate formele de lupta inglobate de aceste scoli, este un termen reprezentativ. TAIJUTSU ca forma de lupta in sine are o vechime mai mare de 2000 de ani. Natura, esenta acestei arte, este extrem de mult diferita de majoritatea artelor martiale sportive pe care le intilnim atit de populare in ziua de azi. De fapt Ninpo Taijutsu este o forma de Budo Taijutsu. Budo Taijutsu inglobeaza toate formele de lupta, atit cele cu arme cit si fara arme. Este important de remarcat in Budo Taijutsu ca nimic nu este fixat sau rigid. Nu se doreste executia unei anumite tehnici pentru ca, daca se va intimpla aceasta, atunci voi o sa deveniti cu totul o tinta usoara. Eu personal am realizat mai multe casete video si am scris citeva carti dar toate acestea nu servesc la nimic ! Sa nu fiu inteles gresit, ele sunt necesare dar ele nu au nici o valoare oricit de paradoxal ar pare aceasta . intr-o lupta adevarata va trebui ca voi sa uitati totul si de fapt va trebui sa va antrenati de asa natura incit sa atingeti forma unde forma de fapt nu mai exista . Doar in acest fel adversarul nu va mai fi capabil de a va intelege sensul miscarilor voastre . Trebuie imperios sa va antrenati pina ce insasi existenta va disparea cu totul . Multi oamani, din pacate, par sa nu inteleaga aceste lucruri . Dar eu nu sint un profesor de scoala cu atit mai mult cu cit oamenii nu inteleg nimic. Sint deja prea multi profesori de BUDO care predau astazi BUDO ca si cum am fi la scoala . Dar ei uita ca de fapt artele martiale nu sunt de fapt o scoala primara . pe foarte multi ii surprinde ce spun eu cu exceptia celor ce au deja o pregatire militara anterioara si deci cei ce deja stiu cam ce inseamna realitatea unei confruntari adevarate ( politie, unitati speciale, armata) . Cred ca intelegeti acum adevarata diferenta intre BUDO TAIJUTSU si alte arte martiale : nimic nu e sigur, nimic nu este absolut fixat. Daca incepeti sa practicati o arta martiala care nu reprezinta confruntarea cu ceva periculos, atunci aceasta poate deveni extrem de periculos pentru Dvs. Eu nu mai accept in scoala mea decit pe cei ce imi prezinta incredere si daca observ ceva ciudat la cineva ii cer sa paraseasca Dojo-ul imediat. “

Declaratia este extrem de revelatoare in ceea ce priveste relatia dintre BUDO TAIJUTSU si celelalte arte martiale in general. Denumirea este extrem de utila in sensul ca aduce o serie de clarificari absolut necesare privind tehnica de lupta specifica NINJA si celelalte tehnici incluse in BUJINKAN . Dupa cum poate deja se stie scolile clare de SHINOBI erau urmatoarele :

  • TOGAKURE RYU NINPO

  • KUMOGAKURE RYU NINPO

  • GYOKUSHIN RYU NINPOShihan Arnaud Cousergue si Cristian Laiber

Restul scolilor cuprinse in cadrul actualei organizatii Bujinkan sint scoli sau versiuni de scoli ( RYUHA ) utilizate si de NINJA diverselor clanuri din IGA dar si KOGA, dar si de alti razboinici – samurai, ronini, etc. De exemplu KUKISHINDEN RYU este o scoala care mult timp a perpetuat in cadru restrins, tehnicile de lupta ale familiei KUKI ; aceste metode includ mai ales o mare varietate de tehnici de arme, de la ninjato , naginata, bo, hanbo, yari, pina la arme ascunse eda koppo, yubibo, shaken, shuriken, shinobi-zue, etc. SHINDEN FUDO RYU este o scoala axata in mare parte pe tehnici de JUTAIJUTSU iar TAKAGI YOSHIN RYU este o variatie a celebrei scoli de JUJUTSU – YOSHIN RYU .

Este extrem de important deci de retinut modul in care se poate aborda optim TAIJUTSU : ca in orice scoala traditionala trebuie fixate foarte bine bazele – in acest caz KIHON HAPPO ( tehnicile elementare de GYOKKO RYU ) si apoi citeva kata de baza din KOTO RYU .

(c) 2006 Bujinkan Romania