Bujinkan Ninpo - Ninjutsu in Romania, arta Ninja - mituri, legende, realitati !
Despre BUJINKAN | Mituri NINJA | Intelepciune NINPO | Intrebari Frecvente | Arhiva | NOU | DOJO-uri | Contact
 
Articole utile

Interviuri cu experti

Clipuri VIDEO !!!

Stagii Trecute

Stagii VIITOARE !!!

Arhiva FOTO

LINK-uri


 

NINJA ArukiTOGAKURE RYU  -  NINJUTSU

una din cele mai vechi traditii Ninja

de Cristian LAIBER

         Transmisa de-a lungul timpului pāna īn zilele noastre, traditia Tokagure este una din cele mai vechi scoli de NINJA cu o atestare istorica si cu o existenta continua inca din acele perioade zbuciumate de razboaie ale Japoniei si pīna īn ziua de azi .

          Scoala TOGAKURE a luptatorilor NINJA īsi trage denumirea de la numele unui mic satulet numit astfel , situat īn provincia SHIMANO, īn apropiere de NAGANO . Satul exista si īn prezent sub denumirea de TOGAKUSHI iar aceasta denumire se traduce prin “ usa ascunsa “ . Aceasta zona era una predominant muntoasa si se pare ca īn apropiere de TOGAKURE a trait, īntr-una din pesterile izolate din stīncile din apropiere, un calugar buddhist pe nume SO-O. El era fugit din China si traia in acea pestera de mai bine de 3 ani .Se pare ca pesterile de pe linga TOGAKURE serveau drept adapost uneia din primele comunitati de calugari luptatori - YAMABUSHI, practicanti ai unei doctrine ezoterice, un amestec de budism, taoism si shintoism local, japonez, numita SHUGENDO.

         SO-O este considerat ca unul din mari maestrii ai SHUGENDO-ului si ca fiind cel ce a pus bazele tehnice si conceptuale ale scolilor de NINJUTSU . El este considerat un fel de parinte al scolii TOGAKURE RYU dar primul Soke a ramas in istorie ca fiind DAISUKE NISHINA . Daisuke s-a nascut in epoca OHNO ( 1162 - 1163 ) . Tatal sau YUKIHIRO s-a nascut ce lupta de partea Shogunului MINAMOTO YOSHITSUNE , a murit batalia de la “ AWAZA NO KASAN “ si el grav ranit , s-a refugiat īn munti chiar in zona muntelui TOGAKURE. DAISUKE l-a īntilnit aici pe KAIN DOSHI , ( cunoscut si ca KAGAKURE DOSHI ) un batrin maestru al traditiilor NINJA din IGA RYU dar in egala masura si in metode ezoterice - SHUGENDO. KAIN DOSHI staapinea deja la perfectie toate subtilitatile unui alt stil de NINJUTSU - HAKUUN RYU stil bazat pe folosirea celor 5 elemente si pe invocatii magice. Despre acest stil in prezent nu se mai stie nimic ; se pare ca a supravietuit doar ca metoda mistica timp de 4 generatii . Oricum tacticile de gherila si teoria celor 5 elemente GOGYO , au fost transmise mai departe tinarulu DAISUKE NISHINA care si-a luat si numele de TOGAKURE DOSHI . DAISUKE a avut un fiu ROKOSUKE , dar nu i-a transmis lui conducerea scolii . Aceasta i-a revenit unui alt mare maestru MINAMOTO NO KANESADA SHIMA . Acesta era tot un samurai de rang inalt si lupta alaturi de familia MINAMOTO contra clanului TAIRA . Ranit si invins , el s-a refugiat in munti togakure si a descoperit aici, sub indrumarea lui DAISUKE NISHINA, o noua viziune asupra artei rayboiului , o noua metoda de lupta, mult mai profunda, TOGAKURE SHINOBI BUGEI. (metoda ascunsa de lupta din TOGAKURE)SHUKO - Arma specifica Togakure Ryu

         SIMA MINAMOTO a devenit al 2-lea Soke al scolii si i-a transmis tehnicile mai departe lui GORO TOGAKURE NO MINAMOTO, fiul sau. Acesta este cel care a sistematizat toate tehnicile scolii , asa cum sunt ele cunoscte in prezent. Principiul de baza al traditiei TOGAKURE NINPO, subliniat in Densho-urile scolii este ca violenta trebuie evitata cu orice pret si ca NINPO este o esenta a BUJUTSU pentru protectie si pentru supravietuire . Tehnicile fundamenatle ale scolii TOGAKURE RYU sunt :

- SAN TO TONKO NO KATA (tehnicile de scapare ale soarecelui - 9 forme)
- ARUKI WAZA ( deplasari - 5 tehnici )
- TAIJUTSU UKEMI KATA (tehnici de taijusu - 6 tehnici )
- NINJA BIKEN JUTSU (tehnici de sabie NINJA - 17 tehnici )
- HIDEN GATA (tehnic "secrete" 3 tehnici)
- SHINOBI GAESHI KATA (tehnici de eliberare, scapare specifice NINJA )

       TOGAKURE nu avea un TAIJUTSU propriu si a adaptat tehnici de GYOKKO si KOTO RYU destul de repede . De asemeni , tehnicile de SHINOBI GAESHI JUTSU au fost preluat si de alte scoli de NINJA . SHINOBI GAESHI JUTSU erau tehnici pe care NINJA le foloseau atunci cīnd erau prinsi si deghizarea lor era deconspirata . Multe din aceste tehnici implicau si folosirea unor arme specifice pentru TOGAKURE RYU cum ar fi : SENBAN SHURIKEN ( stelute cu 4 colturi ) si METSUBISHI ( praf de aruncat in ochi ). Existau si tehnici de scapare din imobilizare de catre unul sau mai multi adversari .

      Revenind la TOGAKURE RYU , aceasta scoala este cea care a stat la baza formarii actualei organizatii a BUJINKAN-ului . Penultimul ei Soke a fost TOSHITSUGU TAKAMATSU care desi a avut multi elevi ( se pare ca a avut in total peste 800 de elevi in Japonia ,China , atit asiatici cit si non asiatici ) extrem de putini dintre acestia au stiut cine este el cu adevarat . TAKAMATSU a fost īn acelasi timp un mare mestru al scolii ezoterice TENDAI si un extraordinar luptator . Cit timp a stat in China el a aprofundat atit metodele lor de lupta cit si in discipline ezoterice . De asemeni el a predat arte martiale acolo si chiar a raspuns la numeroase provocari venite din partea maestrilor locali . Cu toate acestea , nimeni nu a banit macar ca el era cel de al 33-lea succesor al TOGAKURE RYU NINPO. Foarte putini din elevii sai japonezi au aflat acesta , tirziu , dupa un antrenament asiduu si dedicat spiritului BUDO-ului autentic .

       Soke cu YARI HATSUMI Sensei a fost ales sa duca mai departe tehnicile si traditia TOGAKURE precum si ale altor scoli vechi de SHINOBI BUJUTSU . Toate acestea sunt reunite in cadrul BUJINKAN , BUJIN fiind numele de razboinic al lui TAKAMATSU .Tehnicile de TOGAKURE RYU sunt tehnici pure de NINJUTSU , care se predau in general la nivelul de centura neagra . Ele implica o cunoastere mai mult decit medie a TAIJUTSU-lui ( cel putin KOTO si GYOKKO RYU ) si un cit mai fin nivel de simtire al corpului. Astfel de tehnici sunt utilizate de multe ori de catre unitati speciale , de comando , urmasi ai vechilor NINJA din trecutul legendar al Japoniei . Trupele SAS au fost primele care au beneficat de pregatire tipica scolii TOGAKURE , sub conducerea lui HATSUMI SENSEI dar apoi numeroase alte unitati au solicitat consultanta tehnica expertilor BUJINKAN. MANAKA Shihan a condus numeroase astfel de stagii de pregatire cu militari americani .     

        Desi s-a crezut de multe ori ca poate traditiile NINJA s-au stins , iata ca ele supravietuiesc si se adapteaza continuu la realitatile contemporane. Este poate una din cele mai importante misiuni ale unui Budoka de a simti efectiv arta pe care o practica , de a nu copia ceva , de a o trai efectiv si de a da astfel viata tehnicilor sale. Doar astfel TOGAKURE RYU a supravietuit peste 900 de ani , timp de 34 de generatii .


(c) 2006 Bujinkan Romania