Bujinkan Ninpo - Ninjutsu in Romania, arta Ninja - mituri, legende, realitati !
Despre BUJINKAN | Mituri NINJA | Intelepciune NINPO | Intrebari Frecvente | Arhiva | NOU | DOJO-uri | Contact
 
Articole utile

Interviuri cu experti

Clipuri VIDEO !!!

Stagii Trecute

Stagii VIITOARE !!!

Arhiva FOTO

LINK-uri


 

NINJA - luptatorii mistici....

de Cristian LAIBER

Ninja, acei luptatori atit de faimosi dar despre care se cunosc atit de putine fapte si elemente concrete au devenit atit de temuti si cunoscuti nu numai prin tehnica lor de lupta cit mai ales prin numeroase metode ezoterice de antrenament , incluse in disciplina NINJUTSU , acele " puteri paranormale " ( de multe ori trucuri extrem de inteligente, dar nu intotdeauna ... ) cu ajutorul carora isi infringeau de fiecare data adversarii .

Problema poate fi abordata din numeroase perspective In primul rind trebuie mentionat faptul ca astfel de metode ezoterice au existat si in alte arte martiale dar ele fie sau pierdut datorita trecerii timpului fie din cauza aspectului sportiv ce a devenit preponderent in acele discipline .

Tehnicile ezoterice de NINJUTSU , sint cunoscute sub mai multe denumiri , unele inglobind concepte comune , unele din aceste denumirii fiind Shugendo , Mikkyo , Kuji-in , Kotodama , Shugyo , Meiso , etc.) Acestea nu sint un secret atit de mare pe cit s-ar putea crede - de multe ori ele pur si simplu ele nu pot fi asimilate de practicant in lipsa unei pregatiri mentale si spirituale adecvate perceperii acestor aspecte subtile mai degraba decit secrete .

Initierea intr-o tehnica ezoterica este departe de a fi echivalenta cu o simpla prezentare , expunere sau insiruire de etape sau de tehnici ce trebuie practicate si studiate . Acesta este unul din impedimentele majore de care se izbesc toti cei ce cauta ceva dincolo de simpla tehnica de lupta , dincolo de aspectul pur martial . Multi pot intui ceva dincolo de efortul fizic depus la invatarea unei tehnici dar este freu sa ajunga sa inteleaga ce este acel ceva . Trecerea la acel nivel marcheaza o etapa extrem de importanta in evolutia unui practicant - numit de unii " punctul de non-retur ". Acest punct marcheaza faza in care, indiferent de pregatirea fizica zilnica, indiferent de virsta pe care o are , practicantul face fata cu succes oricaror provocari dominindu-si adversarul, mai ales pe plan spiritual. Acesta este momentul cind se ajunge a faza de Shihan - sau de mare maestru al unei discipline in BUDO - aceasta este maiestria in Arte Martiale .

Anternamentul ezoteric in NINPO are mai multe forme si vom incerca sa prezentam pe scurt citeva dintre acestea. :

SHUGENDO

Acest termen , asimilat uneori cu o religie efectiva este de fapt o cale spirituala unica , intilnita doar in Japonia , specifica acelor calugari razboinici - YAMABUSHI , ce traiau izolati in muntii din padurile provinciilor IGA si KOGA . Practicata si de membrii familiilor de NINJA ce locuiau si se antrenau in zona , metoda era un amestec de tehnici ezoterice budiste ( mai ales ramura nord indiana si cea tibetana ) , cu elemente Taoiste , si evident cu elemente specifice Shinto-ismului autohton nipon .

Se pare ca la originea curentului Shugendo a stat un tinar nobil pe numele sau HACHIKO , primul fiu al imparatului Shushun . Acest a plecat in munti din dorinta dea cauta Satori si de a urma drumul lui Budha . El s-a dus pe muntele YAMAGATA , si a intilnita acolo o comunitate de mistici , luptatori si asceti ce nu practicau un budhism pur , ortodox ci un amestec ce a primit numele de HAGURO SHUGENDO . Tinarul HACHIKO a devenit primul conducator oficial al scolii , primind titlul onorific de GOKAISO .

Numerosi practicanti ai scolii TOGAKURE RYU NINPO au studiat in IGA filozofia si practicile Shugendo . Scopul acestei discipline era acela de a se ajunge la o profunda comuniune cu natura , armonia trupului si a spiritului . Astfel , dupa o practica indelungata , Ninja , nu ajungeau doar la o perfecta tehnica martiala ci si la o serie de abilitati aparent paranormale cum ar fi : o rezistenta deosebita la durere , invulnerabilitatea la foc si apa , proiectia KI-ului la distanta , si altele .

NINPO MIKKYO

Ninpo Mikkyo sau " Calea NINJA a Cunoasterii Secrete " reprezinta nucleul practicilor ezoterice din Shugendo utilizate de faimosii luptatori Shinobi . Dupa numerosi ani de antrenament , dupa ce tehnica era aproape de desavirsire , Ninja incepeau sa fie initiati in secretele scolii - OKUDEN . Aceste secrete puteau fi lasate in rezumat sau in esenta pe documente secrete transmise din generatie in generatie -MAKIMONO sau DENSHO . Abia dupa aceea urmau adevaratele secrete numite si KUDEN sau transmisia orala ce nu putea fi niciodata scrisa pe ceva pentru a fi transmisa . Transmisia se facea doar de la maestru direct la discipol in mod traditional denumita " I SHIN DEN SHIN " - din spirit in spirit .

Fundamentul acestei cunoasteri secrete il constituie filozofia celor 5 elemente GOGYO , sub toate aspectele ei :

•- pe plan fizic - al tehnicii martiale ( tehnici explozive , fluide cu sau fara ritm , directe circulare , etc ) •- fiziologic , - al identificarii unor tipologii umane pentru a se putea intui apoi cu usurinta reactia lor in diverse situatii date sau chiar pentru a provoca anumkite reactii in mod intentionat ( manipulare ) •- energetic - este vorba aici de o anatomie subtila a corpului uman , a curentilor energetici ce il vitalizeaza si a caror cunoastere si stapinire duce la evident la obtinerea unor abilitati "paranormale " de care aminteam si anterior . •- spiritual - este forma cea mai avansata , a proceselor de transformare la nivelul starilor de constiinta identificate cu cele 5 elemente fundamentale

Trehnicile in sine sint de 2 tipuri :

•KUJI -IN cele noua simbouri mistice rezulatate din impletirea degetelor •KOTODAMA - un studiu subtil al sunetelor si al fenomenului de rezonanta

Trebuie bine inteles ca acestea erau doar niste tehnici si nu niste scopuri in sine . Nu oricine se gasea in posesia unei astefl de tehnici se putea si folosi de ea . Doar maestrul putea sa recomande acea tehnica ce putea sa dea un rezultat maxim . Abia aici intervine adevarata initiere . Intervine aici un concept poate mai putin spectaculos si atractiv , spre deosebire de cele exprimate prin denumiri japoneze - este acela al deschiderii Interioare , al sinceritatii fata de sine insuti .doar in momentul in care acesta "deschidere interioara " exista , practicantul de arte martiale poate sa vada si sa asimileze tot ceea ce este dincolo de tehnica . Astfel progresul tehnic la un moment dat se va limita si sansele ca acea cale ( DO ) sa mai continue sint extrem de reduse .

" BUDO trebuie trait cu toata intensitatea iar NINPO este esenta intregului BUDO " spunea HATSUMI Sensei
.


(c) 2006 Bujinkan Romania