Bujinkan Ninpo - Ninjutsu in Romania, arta Ninja - mituri, legende, realitati !
Despre BUJINKAN | Mituri NINJA | Intelepciune NINPO | Intrebari Frecvente | Arhiva | NOU | DOJO-uri | Contact
 
Articole utile

Interviuri cu experti

Clipuri VIDEO !!!

Stagii Trecute

Stagii VIITOARE !!!

Arhiva FOTO

LINK-uri


 

     Viata si ciudatele arte martiale ale lui Sensei Takamatsu Toshitsugu

 

Ceea ce urmeaza este o traducere a unui articol aparut cu mai mult timp in urma in presa japoneza, despre Bujinkan Ninpo Budo si despre liderul actual al acestei scoli Hatsumi Sensei si mai ales despre cel care i-a fost maestru timp de peste 15 ani ? Takamatsu Toshitsugu Sensei.

Pentru cei care cunosc mai putine despre Bujinkan Budo aceasta este scoala care duce mai departe vechi traditii martiale ale unor reputate Ryu-ri de luptatori Ninja dar si traditii martiale ale altor arte martiale japoneze vechi, (koryu, kobujutsu, nihon kobudo) conventionale, deci utilizate si de samurai. Nascut la 2 dec. 1931, Soke Hatsumi este detinatorul titlului de Soke in mai multe scoli astfel :

34-lea Soke of Togakure Ryu ninjutsu, fondata de  Daisuke Togakure

28-lea Soke of Gyokko Ryu koshijutsu, fondata de Hakkunsai Tozawa

28-lea Soke of Kukishin Ryu happo hikenjutsu, fondata de Izumo Kanja Yoshiteru

26-lea Soke of Shinden Fudo Ryu dakentaijutsu, fondata de Izumo Kanja Yoshiteru

21-lea Soke of Gyokushin Ryu ninjutsu, fondata de Sasaki Gorozaemon

18-lea Soke of Koto Ryu koppojutsu, fondata de Sandayu Momochi

18-lea Soke of Gikan Ryu koppojutsu, fondata de  Sonyu Hangan Gikanbo

17-lea Soke of Takagi Yoshin Ryu jutaijutsu, fondata de  Oriemon Shigenobu Takagi

14-lea Soke of Kumogakure Ryu ninpo, fondata de Heinaizaemon Ienaga Iga, (Kumogakure Hoshi)

Arta transmisa de Hatsumi Sensei respecta una din traditiile fundamentale ale artelor  Budo si anume aceea ca ?arta martiala aduce moarte in timpul razboiului si protejeaza viata in timp de pace?. Este si unul din motivele pentru care arta Ninja a supravietuit de a lungul timpului chiar daca razboaiele au incetat in mare masura. Supravietuirea si adaptarea erau de altfel caracteristici fundamentale ale Ninja.

Vom continua probabil cu dezvaluirea unei parti din ?secretele? Ninja, dar acum vom reveni asupra acelui articol de care aminteam la inceput :

? Deja primavara isi facea simtita prezenta in februarie cand la Forumul Shibuya se desfasura un seminar de Budo condus de Sensei Hatsumi. In ultima parte a acestui seminar de Budo relativ ciudat fata de alte arte martiale, Sensei a vorbit mult despre viata plina de evenimente a celui ce a fost profesorul sau - Sensei Takamatsu Toshitsugu. In Manshu (Manciuria, China), Takamatsu Sensei s-a bucurat de o mare reputatie ca om foarte curajos. In ciuda marii sale abilitatii in artele Budo se pare ca acest om este prea putin cunoscut in Japonia. De la Takamatsu Sensei, care era urmasul a noua traditii de arte martiale printre care si unele Ryu-ri de Ninjutsu, acestea au fost transmise oficial lui Sensei Hatsumi Masaaki, care a fondat aceasta organizatie Bujinkan Dojo bazata exact pe bujutsu practicat de Takamatsu  Sensei, pe arta si pe ideile sale.

Hatsumi Sensei a povestit participantilor prezenti despre Takamatsu Sensei, ceea ce a fost cu siguranta o rara oportunitate. Mai mult chiar , seminarul s-a sfarsit cu o serie de proiectii de vechi filme ce il prezentau chiar pe Takamatsu aplicand diverse waza (tehnici) pe mult mai tanarul sau discipol - Masaaki Hatsumi.

Iata ce a povestit Hatsumi Sensei :

"In al  25-lea an dupa moartea lui Takamatsu Sensei, sunt foarte bucuros ca am avut o ocazie ca aceasta, de a il intalni pe Takamatsu Sensei, sansa care mi-a schimbat intreaga viata la varsta de 27 de ani. Acum imi dau seama ca inainte de a il intalni pe  Takamatsu Sensei, viata mea a fost ceva mort fara esenta. De atunci para o parte din sufletul si personalitatea marcata a lui Takamatsu Sensei ma insotesc mereu in ceea ce fac. Sensei nu imi vorbea mereu doar de tehnica Budo ci a reusit sa imi implanteze un mod de viata si sa ma formeze ca om. Pana atunci am facut si multe lucruri fara sa gandesc dar dupa ce l-am intalnit pe el, am devenit cu siguranta un alt om. De atunci , in fiecare saptamana, timp de 15 ani am continuat sa calatoresc de la mine din Noda, la el acasa, in Kashihara, mereu cate o noapte dus si una intors pe tren. (Distanta era mai mare de 400 de km). Takamatsu Sensei se nascuse in Kobe si studiase printre altele chiar la colegiul englez St. George's English School si apoi la o scoala chinezeasca de arta si cultura. Tatal sau era un congresmen in guvernul japonez. Cand a fost tanar, Takamatsu a petrecut mai bine de 10 ani traversand China prestand diverse servicii. Aici el a intampinat numeroase provocari la lupta din partea multor experti in arte martiale chinezesti. Uneori i s-a parut ca nu va supravietui si abilitatile sale de arte martiale s-au finisat mult in aceasta parte a vietii sale. El a fost capabil sa supravietuiasca pentru ca el avea spiritul puternic concentrat pe ideea de lupta reala, pe ideea de viata si de moarte intr-o fractiune de timp. Cand greseam, el imi spunea des cu simplitate si calm,: Daca ai sa faci asa ceva, ai sa mori cu siguranta ! Din cauza antrenamentelor mele personale cu el, timp de 15 ani am putut si eu sa inteleg aceasta optica a artei martiale. Mi-as fi dorit sa stau mult mai mult cu el ca sa asimilez mai multe pentru ca 15 ani nu sunt asa de mult.?

"Takamatsu Sensei de asemenea picta foarte mult, de asemenea si eu tot de la el am invatat. Odata . tin minte ca invatam mult la un curs la facultate si am inceput sa ma simt rau. Ma imbolnavisem cumva si examenele se apropiau iar eu nu prea aveam cum sa invat. Sensei Takamatsu mi-a daruit atunci un desen pe care il facuse de curand chiar pentru mine. Era o imagine destul de stilizata si nu se intelegea mare lucru din ea. Si totusi am avut impresia ca starea mea a inceput sa se imbunatateasca si cred ca sursa mea de energie era chiar acea pictura. Mi se parea chiar ca imi transmitea ceva de genul ? fa-te bine si bucura-te de viata?. Am trait atunci senzatii foarte ciudate ??

"Metodele de antrenament ale lui Takamatsu Sensei erau cu adevarat unice. Imi amintesc ca odata mi-a spus ca vom exersa Shirahadori (a stopa sabia cu mainile goale), si m-a luat cu el in parcul din fata altarului din Kashihara; apoi mi-a spus doar sa prind katana. Eram atat de inghetat dupa drum incat oricum nu puteam tine nimic in mana, dar sa mai si prind o katana adevarata?oricum, nu asta stabilisem ca vom lucra pentru acea zi. El a spus foarte serios ca de multe ori in arte martiale situatia nu este asa cum pare si ca se schimba des. Trebuie sa fii pregatit pentru orice. Antrenamentul a fost mai mult decat obositor, a fost umilitor pentru ca nu puteam sa fac aproape nimic.

Alta data cand am fost la antrenament de asemenea foarte inghetat de pe drum, el a fost foarte amabil si m-a invitat la el acasa, unde sotia lui m-a servit cu sake fierbinte. Apoi mi-a spus sa ma culc pentru ca eram obosit si ca vom face antrenamente a doua zi. Exact asa am si facut iar a doua zi Sensei mi-a spus ca antrenamentul se terminase deja. Am fost atat de mirat incat nici nu mai puteam sa intreb ceva. El mi-a spus ca trecuse de multe ori in camera mea si ca trebuia sa simt asta??cineva rau cu adevarat te-ar fi putut ucide?, mi-a mai spus Takamatsu Sensei. Aceste cuvinte le-am inteles cu adevarat multe mai tarziu. Astfel de lectii sunt deosebite si nu pot fi primite de oricine. Ele te marcheaza pentru mult timp.?

Nu sunt practicant de Budo dar am fost puternic emotionat cand am auzit relatarile lui Hatsumi Sensei. Am observat ca atunci cand vorbea despre cel ce i-a fost maestru, fata lui Hatsumi Sensei devenea alta, se umplea de respect si emana o senzatie aparte, greu de exprimat.

Nu pot sa inchei decat spunand ca este cu adevarat nevoie de un discipol deosebit care sa faca un saptamanal un drum atat de lung timp de 15 ani si este cu siguranta nevoie de un maestru adevarat care sa motiveze in asa fel un discipol si sa il faca sa continue pe calea aleasa?

Aici se incheie articolul publicat de cotidianul japonez. Sper sa faca o placere cititorilor si sa motiveze si mai temeinic pe toti cei angrenati pe calea Budo.


(c) 2006 Bujinkan Romania