Bujinkan Ninpo - Ninjutsu in Romania, arta Ninja - mituri, legende, realitati !
Despre BUJINKAN | Mituri NINJA | Intelepciune NINPO | Intrebari Frecvente | Arhiva | NOU | DOJO-uri | Contact
 
Articole utile

Interviuri cu experti

Clipuri VIDEO !!!

Stagii Trecute

Stagii VIITOARE !!!

Arhiva FOTO

LINK-uri


 

Conexiuni martiale :

             NINJUTSU si  AIKIDO !

Cristian Laiber

La prima vedere cele doua arte martiale mai sus mentionate AIKIDO si NINJUTSU sunt dificil de apropiat chiar trecand de tehnica si ajungand catre principiile ce le fundamenteaza. Si totusi, dincolo de prejudecati intre cele doua exista o serie de importante legaturi, de ordin atat istoric cat si tehnic….

Cand am afirmat ca titlul sau simpla asociere a termenilor ar putea genera o serie de prejudecati si idei lipsite de profunzime m-am referit la o lucrare foarte populara si bine cotata, care, in mod uluitor, poate genera idei confuze partinitoare.  John Stevens, reputat biograf al lui O Sensei Morihei relateaza intr-una din lucrarile sale, cum O Sensei a fost odata intrebat despre abilitatile faimosilor Ninja. Drept raspuns, Ueshiba Sensei i-a pus pe elevii sai sa il inconjoare din toate partile si sa il atace cat mai serios….Cand cei aproximativ 10 elevi au incercat sa atace, au simtit o usoara adiere de aer si…O Sensei le striga de undeva din exterior , de la 5-6 metri distanta de ei : „Hei, va distrati doar sau trebuia sa ma atacati ?”…Apoi O Sensei le-a spus ca aceasta era una din abilitatile din NINJUTSU practicat de clanul celor noua demoni – KUKI ( Kukishin Ryu – scoala familiei Kuki) si ca pentru stapanirea ei este nevoie de 5 sau poate chiar 10 ani ….

Din pacate, desi O Sensei parea multumit de rezultatul practicii sale alaturi de membrii clanului Kukishin, John Stevens, a simtit nevoia sa continue relatarea sa astfel :

„Ninjutsu este antiteza Aikido-ului. Este o arta bazata pe invizibilitate, inselaciune si trucuri murdare: chiar daca ei se bazau pe „tehnici de invizibilitate” si pe un intreg arsenal de are exotice, nici un Ninja nu ar fi putut rezista divinelor tehnici ale lui Morihei formulate pe baza principiilor de iubire si armonie „

Exista asadar o contradictie clara intre parerea lui O Sensei Ueshiba si cea a biografului sau, (in rest foarte obiectiv de altfel) legata de practicile Ninja ale clanului Kukishin. Am putea pune aceste idei preconcepute pe curentul general ce tinde sa propage opozitia de principiu dintre samurai si ninja dar este de datoria unor biografi si cercetatori sa depaseasca superficialul pentru a ajunge la esenta.

Studiind arhivele (densho) ale familiei Kuki si scolii Kukishin Ryu, se poate gasi incepand cu anul 1941, mentionat si numele lui Moritaka Ueshiba, nimeni altul decat ce care mai tarziu a fondat Aikido.

Se spune ca, aflat in Tokyo, la templul Senso-Ji din Asakusa, a remarcat acolo, antrenandu-se in curtea interioara a templului, un practicant cu un stil neobisnuit de sabie. Acesta s-a recomandat ca practicant al scolii Kukishin Ryu. Dupa o perioada Morihei Ueshiba a fost acceptat ca elev al acestui discipol al traditiei Kukishinden, luand lectii alaturi de doar inca un alt elev in curtea aceluiasi templu. Acest instructor se numea Saito si erau elev avansat in mai multe domenii ale scolii Kukishin. Ueshiba a fost atras la inceput de tehicile de sabie si de cele de Jo, si apoi a devenit mult mai interesat de practicile ezoterice de tip Shinto ale clanului Kuki. Scoala Kukishinden, cu o vechime atestata documentar de peste 1500 de ani, este depozitara unor vechi traditii Shinto – Ko Shinto. Saito denumea aceste practici Shinto Rei Jutsu (tehnici spirituale Shinto). Dupa o perioada de studii cu Saito, Ueshiba a fost prezentat celui ce conducea scoala Kuki – Soke Kuki Takaharu. Tehnicile martiale dar mai ales conceptele spirituale studiate cu acesta l-au dus pe Ueshiba la ceea ce s-a numit la inceput "Amenomurakumo Samuhara Aikido". Acesta era o forma deosebita de Aikijutsu, puternic influentata de practicile spirituale Shinto Rei Jutsu din Kukishin Ryu. Termenul s-ar putea traduce prin Calea Armoniei revelata de "Amenomurakumo Samuhara Ryuo” – o divinitate Shinto. Starea de uniune cu lumina divina pe care O Sensei o relateaza se poate identifica conform vechilor texte (densho), cu conceptul de „Tenshin Hyoho” din Kukishin Ryu proovat in egala masura si de filozofia autentica Ninpo.

Dar ce este aceasta misterioasa scoala Kukishin – a „celor noua demoni” ?

Istoria si filozofia scolii sunt foarte complexe derivand se pare, direct din vechea scoala Amatsu Tatara, o traditie ezoterica, medicala si martiala multimilenara, mai veche chiar decat civilizatia nipona, cu radacini spre civilizatia babiloniana chiar.

Kukishin era o scoala de arte martiale bogata in arme, cu puternice tehnici de Tai Jutsu si chiar de Yoroi Kumi Uchi ( lupta in armura) si din aceste motive a fost studiata si de Ninja. Luptatori de elita din clanul Kuki aveau un antrenament apropiat de cel al clanurilor Ninja.

Inceputurile traditiei Kukishinden se leaga de o intamplare in care in 1336, imparatul Godaigo Tenno a fost rapit si inchis in palatul Hanayama de catre trupele lui Ashikaga ce doreau pastrarea Shogunatului Kamakura. Un plan de urgentă a fost conceput de fideli ai impăratului si un tanăr Yamabushi de numai 16 ani, pe nume Yakushimaru Kurando, a fost trimis să il salveze pe impărat. Acesta era expert in Tenshin Ryu Bujutsu si in Ninjutsu. El a pătruns in palat si l-a găsit pe impărat intr-o stare gravă, apoi l-a luat in spate pentru a-l scoate din clădire. Acolo exista insă un culoar special conceput să scartaie si la cel mai fin pas. Alertate, imediat au sosit gărzile iar Kurando a sărit pe geam ascunzandu-l pe impărat după un copac. Apoi el a doborat una din garzi si i-a luat Naginata (halebarda) după care s-a luptat cu toti doar cu această armă. Chiar daca seful trupelor adverse, a reusit să ii taie halebarda, Kurando a luptat cu toti adversarii săi folosind doar tehnici de baston, salvandu-l pe impărat. Acesta i-a conferit in semn de apreciere titlul onorific de Kuki (9 demoni) pentru că lupta eroic, cu darzenia unui demon. Iata cum din nou in istoria nipona, Imparatul s-a vazut nevoit - in cel mai rau caz, sa recunoasca valoarea deosebita a scolilor de Ninja care de aceasta data i-au salvat chiar viata.

In prezent scoala Kukishin se afla la al cel de-a 24-a generatie prin Soke Masaaki Hatsumi – fondator al Bujinkan Dojo. Soke Takamatsu, Maestrul lui Hatsumi Sensei a fost cel ce a salvat de la disparitie traditiile familiei Kuki. Dezvoltarea ulterioara a scolii poarta amprenta sa personala

In 1920 Takamatsu Sensei, deja expert in multe scoli de Bujutsu conventional si Ninpo Bujutsu obtinuse permisiunea de a copia toate documentele scolii. In 1945, după puternicele bombardamente americane, toată averea familiei Kuki a fost distrusă, si tinerii supravietuitori i-au cerut lui Takamatsu să le facă din nou o copie si lor si să "reinstruiască" in tehnicile scolii !

Astfel ajungem si la Kuki Takaharu, al 26-lea Soke al scolii, care a infiintat o asociatie - Kodo Senyo kai, de promovare a scolii Kukishin Ryu. Hatsumi sensei a studiat cu Takamatsu si a intrat, in anii ’60-70, in posesia unei diplome rare de Soke in Kukishinden Ryu, semnata chiar de Kuki Takaharu, oficial recunoscută de scoala "mamă" ca sinteză a formelor principale de Kukishin Ryu. Cel ce initiase această sinteză nu era altul decat Takamatsu Sensei. Tot aici este mentionată si vechea traditie de origine - Amatsu Tatara

Amatsu Tatara contine doua aspecte fudamentale Bumon (martial) si Shumon (spiritual). Aceasta parte spirituala a fost si una din preocuparile de baza ale lui Morihei Ueshiba, incepand cu practicile gruparii Omoto Kyo, si pana la acest Shinto Rei Jutsu al familiei Kuki. De indata ce Takamatsu Sensei a oferit lui Kuki Takaharu toate documentele si explicatiile necesare refacerii vechii invataturi a scolii Kukishin, Morihei Ueshiba a studiat direct sub indrumarea acestuia cu o intensitate deosebita.

In acest fel "Amenomurakumo Samuhara Aikido" s-a transformat in Takemusu Aiki un nou nume ales de Takaharu si Ueshiba pentru noul concept predare a ideii de Aiki. In anii ’40, cand O Sensei a inaugurat noul sau dojo de la Iwama, el a insistat mult ca ritualul de deschidere a Dojo-ului sa fie realizat chiar de catre Soke Kuki Takaharu – care deja primise toate initierile de la Takamatsu Sensei.  Kuki Takaharu a acceptat si a condus grupul de preoti Shinto care au realizat ritualul de purificare si de sacralizare a noului Dojo. Se spune chiar ca Soke Takaharu i-a daruit lui O Sensei Ueshiba cu aceasta ocazie, pentru noul sau Dojo, o amuleta sacra a clanului Kuki, pastrata de atunci ca relicva sfanta a Iwama Dojo. Iwama Dojo a devenit astfel principalul Dojo, unde s-a predat Takemusu Aiki, o disciplina bazata pe principii spirituale aparte, ale carei radacini se pierd si se intersecteaza si cu alte traditii, inclusiv cele ale luptatorilor Ninja.

In Dojo-ul sacru din Iwama, Takemusu Aiki a fost predat in continuare de catre Maestrul Morihiro Saito, 9 Dan Aikido, exact in forma in care a fost predat de catre O Sensei Ueshiba. De exemplu pentru ca O Sensei practica Jo in fiecare dimineata - foarte devreme , si Saito Shihan a predat Jo doar dimineata incepand cu ora 6.00…. Din pacate si acest „geniu al Aikido-ului” s-a stins din viata recent pe 13 mai 2002. Takemusu Aiki este predat in continuare de fiul sau Hitohiro Saito care a redenumit scoala parasind cadrul initial al Aikikai.

De asemenea scoala Kukishin este promovata in prezent de catre Hatsumi Sensei in Bujinkan Dojo. Asemenea lui Kurando, in urma cu aproape 700 de ani, si Hatsumi Sensei a primit acest an o noua decoratie de la Imparatul Japoniei pentru promovarea adevaratelor traditii ale Ninpo Bujutsu, pentru revelarea adevarului despre misteriosii luptatori Ninja.

Poate nu lipsit de valoare, mai ales ca termen de comparatie cu afirmatiile initiale ale lui John Stevens despre Ninpo, ar fi si faptul ca Papa Ioan Paul al doilea, a oferit Diploma de Onoare a Vaticanului, lui Hatsumi Sensei si a oferit binecuvantarea papala intregii organizatii Bujinkan in semn de  recunoastere a valorilor pacifiste promovate de aceasta.


(c) 2006 Bujinkan Romania