Bujinkan Ninpo - Ninjutsu in Romania, arta Ninja - mituri, legende, realitati !
Despre BUJINKAN | Mituri NINJA | Intelepciune NINPO | Intrebari Frecvente | Arhiva | NOU | DOJO-uri | Contact
 
Articole utile

Interviuri cu experti

Clipuri VIDEO !!!

Stagii Trecute

Stagii VIITOARE !!!

Arhiva FOTO

LINK-uri


 

NINJATemutii NINJA ai clanului TOGAKURE

Secretul celor  8 "Porti ale Cunoasterii"

de Cristian LAIBER

      Fara indoiala unul dintre cele mai faimoase, mai temute si mai vechi clanuri de razboinici ninja din istoria Japoniei a fost cel cunoscut ca Togakure Ryu .Chiar in ciuda a numeroase legenda cu privire la diverse alte scoli de ninjutsu , scoala luptatorilor Togakure ramane cea mai veche, originile sale atestate de documente transmise in secret din generatie in generatie pana la actualul soke al scolii, cel de-al 34 –lea, dr. Masaaki Hatsumi , fondatorul Bujinkan Dojo .

     Odata cu documentele secrete ce cuprind esenta acestei scoli, s-a transmis si legenda intemeierii acestui clan de razboinici, acestei scoli de ninjutsu .

Se spune ca in urma cu 8 secole , pe vreme a pe cand japonia era impartita in mai multe state feudale independente si macinate de numeroasele razboaie interne , trupele lui Heike (conducator legendar ) reuseau sa-si invinga toti adversari , extinzand astfel controlul exercitat de acest puternic clan razboinic .In acesta perioada cei ce nu erau suficient de puternici pentru a lupta preferau sa se retraga departe de inaitarea trupelor lui Heike . Exact acelasi lucru l-a facut si un tanar razbinic Daisuke Nishina, originar din satul Togakure de langa orasul Nagano , chiar la poalele muntilor .

Daisuke Nishina s-a refugiat in celebra regiune Iga , iar in munti din aceasta provincie a inatalnit numerosi alti mistici , razbonici din Japonia , China, Corea ,India retrasi din societate si aflati fiecare pe propia sa cale de cautare a unui Adevar Suprem .Este vorba de celebri calugari razboinici Yamabushi cu ajutorul carorra tanarul Daisuke Nishina a fost initiat intr-o serie de doctrine ezoterice denumite generic Shugendo , ceea ce s-ar traduce prin “Calea Practicii”. Un batran calugar Yamabushi pe numele sau Kain Doshi , l-a considerat pe Daisuke demn de ai deveni discipol intr-o disciplina aparte Shinobi Bujutsu – cunoasterea secreta a razboiului a disciplinelor martiale complete .(“Shinobi” este o alta citire a Kanji-ului “Nin” si este tradus uneori prin secret , ascuns ).Acest Shinobi Bujutsu s-a dovedit a fi o metoda cu totul noua de folosire cu mult mai complexa atat a corpului cat si a spiritului , o cu totul alat viziune asupra universului .Toate aceste invataturi au statr la baza artei invizibilitati, a luptatorului total capabil sa-si cunoasca cu anticipatie pericolul cel ameninta , capabil sa-si domine psihic adversari .

Shinobi Bujutsu a devenit mai tarziu ninjutsu conceput atat ca sistem de supravietuire (atat in numeroasele razboaie din perioada Manju 1024-1027si dupa acesta ) cat si ca mod efectiv de viata , aconstituit fundamentul scoli Togakure ryu fondata de catre Daisuke Nishina , si numita astfel dupa satul sau natal. El a devenit astfel fondatorul clanului Togakure una din cele mai vechi traditi ninja .Este Important de retinut ca Daisuke nu s-a considerat fondatorul unui nou sistem , ci tehnicile si filozofia pe care el le-a transmis discipolilor sai aconstituit de-a lungul timpului ceea ce acum este recunoscut ca traditia scolii Togakure . Toate acestea au devenit Togakure ryu ninjutsu abia dupa ce mai multe generati de luptatori au demonstrat validitatea acestor tehinici si metode . Un singur om nu poate crea singur o scoala atata tipm cat nu isi formeaza dicipoli care sa-i continuie invaturile si care sa le transmita mai departe infruntand astfel timpul .Reputatia scoli Togakure se se datoraza si lui Daisuke Nishina si de asemenea urmasilor sai – ninja din familiile acum faimoase precum Togakure , Ueno, Koga, Toda . Se spune ca al doilea soke a fost un luptator chiar apartinand unei ramuri a familiei imperiale Minamoto pe numele sau Minamoto No Kanesada. Acesta era un razboinic in armata lui Kiso Yoshinaka iar cand acesta a fost ucis si trupele sale distruse , cei ce au supravietuit pentru a nu fi distrusi de trupele shogunului au fugit .Astfel Minamoto No Kanesada s-a in munti din provincia Iga , cu dorinta de a se desavarsi in arta razboiului. Aici Minamoto No Kanesada l-a intalnit pe Kain Doshi precum si pe Daisuke Nishina ce isi luase deja numele de Togakure .Dupa un studiu aprofundat al doctrinelor Shugendo precum si ai noi cai martiale – Shinobi Bujutsu , Minamoto No Kanesada al doilea mare maestru al traditiei Togakure .

Vom reveni acum la Shinobi Bujutsu , la Togakure ryu Ninjutsu pentru a incerca sa dezvaluim cate ceva din secretele scolii. In trecut, dar si acum, accentul era pus pe opt domenii fundamentale – denumite si “Porti ale Cunoasteri ”(Happo-Mon) .

Se pare ca acest sistem Happo Mon este chiar mai vechi decat scoala Togakure fiind fondat de primi calugari razboinici Yamabushi. El a cunoscut numeroase variante si afost ulterior preluat si de alte scoli de arte martiale (bu-jutsu , kobu-jutsu, bu gei –scoli vechi ).De astfel chiar ninja din clanul Togakure mai foloseau si un alt sistem in paralel – al celor “18 discipline ”- Bugei Juhappan.Vom reveni totusi cu Happo Mon pentru ca sistemul este mai putin cunoscut si poate oferi o buna imagine despre multiplele domenii ce sunt incluse in ninjutsu dincolo de simpla tehinica de lupta .

Cele 8 porti ale cunoasteri – Happo Mon erau :

 1. Kiai jutsu Soke si Takamatsu studiind directionarea energetica prin KUJI NO IN

 2. Kiai inseamna “unirea cu energia ” iar Kiai Jutsu se refera la numeroasele tehnici energetice , respiratorii, concentrare si chiar meditatie utilizate pentru o cat mai buna folosire a energiei interne , a energiei celorlalti pentru armonia cu ki-ul unieversal .Tehinicile puteau fi folosite atat pentu vindecare cat si pentru distrugere.

   

  San Nin Dori TAIJUTSU - Hatsumi Sensei

 3. Tai Jutsu

 4. Tai inseamna corp iar Taijutsu (Ninpo Taijutsu ) se refera la toate metodele utilizate de ninja in lupta far arme cu unul sau mai multi adversari .Desi existau mai multe scoli de taijutsu in toate se pune un deosebit accent pe folosirea corpului ca arma efectiva.

   

 5. Ken Jutsu

 6. Ken inseamna sabie iar Ninpo Kenjutsu era metoda specifica Ninja de utilizare a sabiei (Ninja To sau Shinobi Gatana ).Ninpo Iaijutsu - Soke Hatsumi

   

 7. Yari Jutsu

 8. Desi Yari inseamna sulita, tehnicile de Yari Jutsu se refereau la toate tehnicile pe care ninja le foloseau in manuirea armelor lungi-Bo, Nagiata, Yari, Bisen-to(baston ,lance,sulita, harbaleta ).

   

 9. Shuriken Jutsu

 10. Aceasta este poate una dintre cele mai cunoscute specialitati ale luptatorilor ninja –aruncarea de mici lame ascutite (shuriken ) sau “stelute” (shaken).Steaua cu patru colturi Sen Ban Shaken arma favorita a luptatorilor ninja din clanul Togakure.Sensei cu NAGINATA ( lance )

   

 11. Ka-jutsu , Sui-Jutsu

 12. (Ka-foc,Sui –apa)Este vorba de o serie de tehnici folosite de ninja, fie de deplasare si camuflaj in apa fie tehnici de preparare a explozibililor, de “disparitie in foc”.Odata cu aparitia armelor de foc ninja au devenit experti si in acest domeniu construind chiar pusti, tunuri, grenade ,(Tanegashima ,Kakae- Ozutsu, Nage, Teppo ).

   

 13. Yugei

 14. Yugei se refera la cunoasterea unor discipline nobile artistic e,cum ar fi pictura ,muzica ,dansul si care puteau fi de o valoare exceptionala unor ninja deghizati ajutandu-i sa-si duca rolul pana la capat ,fara fi demascati.

   

 15. Kyomon

Kyomon arta de a invata din orice cate ceva, este arta de a deveni un fin observator al tutror realitatilor din mediul inconjurator .De asemeni kyomon se refera la subtila arta de a discerne intre adevar si fals, de a trece dincolo de fenomenele aparent contrare .

Se observa deci complexitatea antrenamentelor la care erau supusi membri clanului Togakure, chiar de mici pentru a deveni adevarati ninja, pregatiti pentru orice situatie.

“Ninpo reprezinta o metoda de protectie a corpului dar si a spiritului –este o metoda de supravituire in orice situatie. Sabia trebuie folosita pentru a ne proteja tare, natura, pe noi insine, total lipsiti de violenta!”- sunt cuvintele lui Daisuke Nishina Togakure despre esenta Ninpo (Calea Ninja).


(c) 2006 - 2012 Bujinkan Romania